söndag 29 juni 2014

Drottningöl

För några veckor sedan bryggde jag en öl med hallon och blåbär, en "Drottningöl" (drottningsylt innehåller hallon och blåbär, därav namnet).

Jag hade en hel del gammal malt hemma som jag ville bli av med och bestämde mig för att göra en ale med ca 44% pale ale malt, 5% havregryn, 4% abbeymalt och 2% caramel munich. De procent som saknas i denna lista består av bär, sammanlagt uppgick det till ca 44%. Jästen fick bli en påse US-05.
Själva bryggningen gick till ungefär som vanligt, förutom att jag tillsatte en hel del bär ca 10 minuter innan kokslut. Jag har läst att de flesta bestämt säger nej till bär i koket, men då mina vänner framgångsrikt bryggt med bär tillsatt i koket kände jag att jag ville testa att göra detsamma.

För att bli av med så mycket ånga som möjligt kokar jag under ett öppet fönster och har ställt dit en billig fläkt, som verkligen skjuter ut ångan genom fönstret.


Jag kan tänka mig att fläkten inte kommer hålla speciellt länge med tanke på hur mycket fukt den utsätts för (det droppar en hel del vatten från den), men det känns värt det med tanke på hur effektivt det är.


Min gamla biabpåse kom till användning igen, nu som en Bär In A Bag (ordvitsen bjuder jag på).


I kokkärlet har jag monterat in en Hopstrainer, som tar bort mycket av det stora skräpet. Sedan kör jag vörten genom en vanlig kökssil och till sist en saftsil. Jag vet att många bryggare hatar saftsilen, då den har en tendens att sätta igen väldigt snabbt. Men med denna set up har jag fått till det så pass bra att jag vrider på kranen fullt och alla filter gör sitt utan att något sätter igen.




Efter ca 1 vecka "torrbärade" jag med mer hallon och blåbär, men innan jag tillsatte bären pastöriserade jag de för att undvika infektion.

Förra veckan flaskade jag ölen och nu har jag testat den. Den är fruktig och fin, men inte lika frisk som de hallonöl mina vänner har gjort. Jag antar att det beror på att blåbären sätter sin prägel på ölen. 
Den smakar väldigt mycket som en "ölig bärsaft" och jag gillar resultatet.
Ölen hamnade på ca 4.5% och passar därmed perfekt en varm sommardag.

Etiketten är nog den bästa jag har gjort! 


Idag bryggde jag en belgisk ale som skall få en rejäl dos persikor i sekundären, men den skriver jag om nästa gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar