tisdag 8 juli 2014

Projekt Bryggverk. Montering av STC-1000

Jag håller på att uppgradera min utrustning för att förhoppningsvis effektivisera och förenkla bryggandet så gott det går (utan att utrustningen kostar en månadslön). Här är en uppdatering av vad jag gjort hittills, samt vad jag planerat att göra inom en snar framtid.

Jag började brygga i en tioliterskastrull, men upptäckte ganska snabbt att oavsett hur lite öl man vill göra är 10 liter helt enkelt för lite kastrull. Jag uppdaterade därför snabbt till en Bielmeier plast, köpt från Tyskland för ca €60 och körde till en början BIAB i den. Men hur mycket jag än gillar att brygga med BIAB hatar jag att rengöra påsarna, så efter ett tag köpte jag en insatssil och plötsligt blev bryggningen och diskandet enklare (samt att jag kan använda mig av lakning om jag vill).
Nästa sak som störde och var dags att göra något åt var termostaten, då den medföljande tyvärr är något av ett skämt. Ställer jag den på 70 grader kan jag lika gärna hamna på 65 eller 75, samt att den slår på alldeles för sent om vattnet/vörten börjat kallna. Därför beställde jag en STC-1000 från Ebay och förra veckan monterade jag och Tomas (jag tittade på mest på, han jobbade) in den på min Bielmeier. 


Först monterade vi loss botten på bryggverket, kopplade loss elen och kapade upp ett hål som passar STC-1000. Vi satte svart eltejp som markör för vart vi skulle såga (i brist på t.ex märktejp). Sedan åkte dremmel(kopia) fram, samt att vi finlirade med kniv till vi var nöjda med storleken på tomrummet. 


Då vi hade fått rätt storlek på hålet började vi dra el och löda för att få allt att fungera och för att inte råka bränna ner huset. Som ni ser på bilden nedan visas ett kopplingsschema (?) på själva enheten, men de där verkar inte alltid gå att lita på. Då Tomas monterade sin egen STC fick han i princip montera allt tvärtom för att få det rätt. Därför gjorde vi likadant på min, som det visade sig skulle monteras helt enligt instruktionerna. Vi förlorade väl 30-40 minuter på det snedsteget, men fick det till slut att fungera alldeles utmärkt!


Med denna kan jag ställa exakt den temp jag vill ha, den stänger av sig på rätt temp och slår på igen så fort vätskan sjunkit t.ex 0.3 grader (om jag väljer det spannet). Jag har inte hunnit testa den ännu, men Christopher har lånat utrustningen och han var positiv efteråt, så den verkar göra det den skall. 
Det enda jag inte är nöjd med ännu är att jag måste sänka ner sensorn i vätskan, därför är en thermowell inhandlad och kommer monteras så fort jag får tummen ur och åker och handlar mutter och packningar. Då den är monterad så är planen att sensorn ska sitta tryggt i thermowellen och visa temperatur utan att behöva blötas ner.


Efter det har jag tänkt att montera in en pump och en till kulventil så att jag kan cirkulera vörten under mäskning, lakning och kanske även kylning. Jag saknar fortfarande några få delar innan jag kan ta tag i det så det återkommer jag till vid ett annat tillfälle.

/Andreas

7 kommentarer:

  1. Hej alesmakaren och ursäkta sent svar.

    Jag ar själv inte kommit igång med vattenbehandling ännu, så jag kan tyvärr inte tipsa dig. Jag lade ut vattenprofilen för att jag tänker att den kan hjälpa folk, som kanske kan hjälpa mig tillbaka då jag själv ska börja. :)

    SvaraRadera
  2. Nu har jag till slut bryggt med vattenbehandling. Jag började iofs i liten skala och jag har inte hunnit smaka resultatet ännu. Men se detta som en heads upp om att jag kanske kommer skriva om det hela "snart". :)

    SvaraRadera
  3. Hej.

    Var har du placerat givaren någonstans?
    Jag är inne på samma spår men jag vill gärna ha den mitt i behållaren för bästa avkänning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Ja, den delen har jag inte löst ännu. Jag har den löst i vörten. Planen är att montera den på en thermowell, men problemet är att min stc-1000 har ett tak på 99,9 grader och den stänger alltså av sig då den når kokpunkten. Det innebär att jag måste lyfta ur givaren vid kok som jag gör i dagsläget (vilket gör att den tror att det är kallt och fortsätter koka), eller lyckas programmera om stc'n, eller komma på ett sätt att koppla ur den. Den nöten är dock inte knäckt ännu.

      Radera
  4. Jag var inne på ett dykrör som sitter i locket (montage med instick från sidan hindrar ju omrörningen) så då återstår bara locket, botten eller att klämma den på kanten på bryggverket. Jag tror att ett dykrör som sitter genom botten är bäst, med ett instick på 100-150mm. Du vill ju helst ha den minst en decimeter ifrån botten (beroende på ditt bryggverks djup) så att du även kan göra mindre satser på t.ex. 10liter. STC-1000 verkar inte gå över 100 grader, men det verkar som att man kan flasha den att klara högre temperaturer http://www.reddit.com/r/Homebrewing/comments/20b0ll/flash_your_stc1000_with_new_firmware_adds_new/ . Själv kör jag med en regulator från Omron som jag har köpt via jobbet. Den känner av via en pt-100 givare som i sin tur styr en kontaktor som kontrollerar kraften. Hela paketet är inbyggt i en låda som jag flyttar mellan bryggverket och kylskåpet.

    SvaraRadera
  5. Hittade du någon lämplig thermowell, och vart monterade du den i sådana fall?

    SvaraRadera
  6. Vad var anledningen att ni valde ett nytt relä? Jag funderar på samma lösning, men att använda befintligt relä...

    SvaraRadera